Dossier Flexibel en variabel belonen. Juridische aandachtspunten. Documenteer elke wijziging en hou alles lang bij

HR Square 184
Een aangepast loonbeleid is onontbeerlijk en is voortdurend aan wijzigingen onderhevig. “Een loonbeleid aanpassen of wijzigen is echter geen sinecure. Niet alleen vanuit HR-standpunt gezien, maar ook vanuit juridisch oogpunt. Doorheen het ganse proces moet immers rekening gehouden worden met zowel het arbeidsrecht, de sociale zekerheid als de fiscaliteit”, benadrukt Alexander Vandenbergen, partner bij advocatenkantoor Lydian. Bovendien merkt hij op dat bij het aanpassen van het loonbeleid zelden kan vertrokken worden van een maagdelijk wit blad. “Doorgaans sleept een organisatie een hele historiek mee waarmee rekening moet gehouden worden.” Rechtsbron Een belangrijk aandachtspunt is de hiërarchie van de rechtsbronnen waarop het loonbeleid steunt, zoals een dwingende wet, een algemeen verbindend verklaarde cao, een sector- of bedrijfs-cao, een arbeidsovereenkomst, een arbeidsreglement of een gebruik. “De basisregel is dat een lagere rechtsbron niet in tegenstrijd kan zijn met een hogere rechtsbron. Anders gezegd, de rechtsbron waarop een onderdeel van het loonbeleid is...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.