Dossier Flexibel en variabel belonen. Wetenschappelijke inzichten. Loont prestatieverloning?

HR Square 184
Prestatieverloning of variabele verloning staat heel erg in de kijker. Er is veel onderzoek naar en ook organisaties kijken ernaar en zoeken hoe ze deze kunnen invoeren. “Tezelfdertijd is prestatieverloning het onderwerp van een vurig debat tussen voorstanders die er rotsvast in geloven en rabiate tegenstanders”, constateert Said Loyens, doctoraal onderzoeker aan het Vlerick Reward Centre (Vlerick Business School). Ter illustratie verwijst hij naar een massaal bekeken (meer dan 21 miljoen keer) Ted Talk van Daniel Pink, auteur van onder andere de bestseller ‘Drive – De verrassende waarheid over wat ons motiveert’. De centrale stelling in zijn Ted Talk luidt dat wat mensen motiveert uit henzelf komt. Prestatieverloning werkt met andere woorden niet, meer zelfs, het doet de intrinsieke motivatie dalen en leidt dus tot slechtere prestaties.“Ondertussen is er internationaal enorm veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van verschillende vormen van prestatieverloning, zowel in een laboratoriumomgeving als op de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.