Dossier Flexibiliteit en zekerheid. Vakbonden over flexibiliteit en zekerheid. “Flexibiliteit is niet het antwoord op alle veranderingen”

HR Square 167
Is het mogelijk de flexibiliteit van werkorganisatie, beloning en sociale relaties enerzijds, en werkzekerheid en inkomenszekerheid anderzijds tegelijkertijd te versterken? Een vraag die voor het nodige vuurwerk en conflictstof zorgt tijdens het sociaal overleg. We leggen deze en andere vragen voor aan Mathieu Verjans (nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV) en Erwin De Deyn (voorzitter van de socialistische bediendenbond ABVV-BBTK). - Nieuwe of verdergaande flexibiliteit heet noodzakelijk te zijn om werkgelegenheid, inkomens uit werk en sociale zekerheid te garanderen in de context van technologische innovaties, veranderde en veranderende verhoudingen in de wereldeconomie, en demografische ontwikkelingen. Bent u het met dit uitgangspunt eens, gedeeltelijk eens of helemaal oneens? Mathieu Verjans (ACV): “Ik ben het daar niet mee eens. Flexibiliteit is slechts een deel van het verhaal. Er zijn meerdere componenten nodig om een antwoord te bieden aan de wijzigende omgeving. En ik kaats de bal liever terug. Wat betreft de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.