Dossier Flexibiliteit en zekerheid. Vanuit juridisch perspectief. Wettelijk kader en draagvlak maken vandaag al heel wat mogelijk

HR Square 166
Vandaag proberen werkgevers zekerheid te verzoenen met flexibiliteit, een begrip dat al sinds de jaren 1980 in HR-middens rondcirkelt. Aanvankelijk ging het vooral om de flexibiliteit zoals die gevraagd wordt door de werkgever: flexibiliteit van het personeel om in functie van de vraag de productiecapaciteit te verhogen of te verminderen. “Maar daar zijn we vandaag voorbij”, zo zegt Patrick Maerten, advocaat bij het kantoor Claeys & Engels. “Vandaag is flexibiliteit er eveneens om tegemoet te komen aan de verzuchtingen en wensen van de werknemer.”Ook al zuchten veel werkgevers – maar ook werknemers – dat flexibiliteit in de huidige juridische context zo goed als onmogelijk is, de jurist wijst prompt op een aantal mogelijkheden op verschillende vlakken: verloning, functie-inhoud en arbeidsorganisatie. Op elk vlak zitten er al behoorlijk wat mogelijkheden tot flexibiliteit in.Tegelijkertijd maakt Maerten evengoed duidelijk dat het wettelijk kader niet het hele verhaal vertelt. Ook als werkgevers het recht...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.