Dossier Gezond werken, gezond leven. De visie van de vakbonden. “Door de verantwoordelijkheid te delen, creëer je een win-winsituatie”

HR Square 176
De enquête ‘Modern Times 2’, die de socialistische vakbond ABVV in maart en april 2017 liet invullen door meer dan 14.500 Belgische werknemers, legt meteen de vinger op de wonde. Enkele opmerkelijke bevindingen: ■ Twee op de drie werknemers (66,3 procent) verklaren dat ze hun arbeidsorganisatie (uurroosters, werklast, taken of aanpassing van een machine) niet kunnen aanpassen bij lichamelijke of mentale vermoeidheid.■ Acht op de tien respondenten (80,4 procent) denken dat de manier waarop de werkgever de arbeidsorganisatie momenteel regelt, gevolgen kan hebben voor hun lichamelijke of mentale gezondheid (ze antwoorden ‘ja’ of ‘misschien’). De meest voorkomende klachten zijn stress (83,7 procent), slaapstoornissen (48,7 procent), burn-out (47,7 procent), prikkelbaarheid (42,4 procent) en hoofdpijn (36,9 procent).■ Vier op de tien werknemers (41,7 procent) antwoorden dat ze zichzelf lichamelijk en/of mentaal niet in staat achten om hun huidige functie uit te oefenen tot de pensioenleeftijd, terwijl 26,2 procent aanpassingen vraagt om het...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.