Dossier HRM in de zorg – Academische inzichten (2): “Balanceren is dé competentie voor een zorgleider in de 21ste eeuw”

HR Square 210 (mei-juni 2022)
Onderzoek dat Mieke Audenaert (Universiteit Gent) samen met Adelien Decramer en hun doctoraatsstudenten voerde, óók in de zorgsector, onthulde enkele geheimen uit de ‘zwarte doos’ die people management eigenlijk is. Mieke Audenaert doceert leiderschap en management, bedrijfskundige vaardigheden en people management aan de universiteit in Gent. Onlangs publiceerde ze het boek Leiders doen groeien, dat gaat over leiderschapsstijlen en waarom de implementatie van HRM-beleid vaak moeilijker is in de praktijk dan in theorie. Die kloof staat bekend als de black box. “We weten ondertussen al veel meer over wat er zich in die black box situeert”, vertelt ze. “Zo is uit onderzoek gebleken dat de manier waarop medewerkers het HR-beleid percipiëren een grote impact heeft op hun motivatie, welzijn en prestaties. Volgens Mieke Audenaert is dat dé sleutel naar een HR-beleid dat werkt. “We moeten goed nadenken over hoe medewerkers het beleid evalueren. Zijn ze tevreden met wat hun leidinggevenden...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.