Dossier HRM in steden en gemeenten. Integratie gemeenteraad en OCMW. Het belang van HR wordt nog groter

HR Square 183
Dit is een sleuteljaar voor de lokale besturen. De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober leggen immers nieuwe machtsverhoudingen vast. Het is voor de meer dan 160.000 medewerkers, verdeeld over 308 Vlaamse steden en gemeenten, uitkijken naar wat de nieuwe legislatuur brengt. Eén van de nieuwigheden is dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in alle Vlaamse gemeenten de nieuwe gemeenteraden meteen ook de OCMW-raad vormen. Het schepencollege vormt vanaf 1 januari 2019 ook het dagelijks bestuur van het OCMW. De OCMW-voorzitter verdwijnt. Gemeente en OCMW zullen voortaan één organogram, één managementteam, één meerjarenplan en één jaarrekening hebben.“In het kader daarvan hebben sinds deze zomer alle gemeenten en OCMW’s afscheid genomen van hun secretaris en financieel beheerder. Sinds 1 augustus 2018 staat aan elke gemeente één algemeen directeur aan het hoofd van gemeente en OCMW en is één financieel directeur verantwoordelijk voor beide organisaties”, vertelt Mieck Vos, algemeen directeur van de Vereniging voor Vlaamse Steden...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.