Dossier HRM in steden en gemeenten. Onderzoek arbeidstevredenheid. Steun van collega’s, maar weinig autonomie

HR Square 183
Welgeteld 74 procent van de medewerkers in Vlaamse steden, gemeenten en OCMW’s zijn tevreden over hun werkgever. ACV Openbare Diensten peilde naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen naar de arbeidstevredenheid bij meer dan 11.000 personeelsleden van Vlaamse lokale besturen. Dat leverde antwoorden op over 820 besturen. De arbeidstevredenheid werd gemeten aan de hand van vijf dimensies: arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen en arbeidsorganisatie. “74 procent is een vrij goede score, waaruit we afleiden dat lokale besturen een relatief goede werkgever zijn. Dat neemt niet weg dat er ruimte is voor verbetering”, vindt Joris Lermytte, stafmedewerker Pensioenen en Lokale Besturen bij ACV Openbare Diensten. 1. Arbeidsinhoud De meerderheid van de bevraagden is tevreden over de jobinhoud. Alleen op het vlak van autonomie kan het beter. Globaal zegt 70 procent dat ze voldoende autonomie hebben en dus zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk aanpakken. Er is een beperkt verband met het loonniveau, waarbij...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.