Dossier HRM in steden en gemeenten. Strategisch en duurzaam omgaan met medewerkers. HR als motor van een aantrekkelijke werkgever

HR Square 183
Het begrip ambtenaar wordt nog vaak geassocieerd met de personages uit de Vlaamse komische televisiereeks ‘De collega’s’. In de reeks, die van 1978 tot 1981 voor het eerst werd uitgezonden door de openbare omroep BRT, worden ambtenaren karikaturaal voorgesteld. Ze vullen hun werktijd met geroddel, gekibbel, getreiter en het lezen van de krant. “Een beeld dat toch al vele jaren achterhaald is”, vindt Alex Vanderstraeten, professor en voorzitter van de vakgroep Personeels- en Organisatiemanagement van de faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de UGent. Het is ook voor hem een raadsel waarom dit hardnekkig clichébeeld overeind blijft. “Voor mijn doctoraat in 1998, dat is dus toch al een tijd geleden, heb ik onderzoek gedaan naar strategisch HR. Toen al ging men ervan uit dat de overheid op het vlak van HR achterop liep in vergelijking met de privésector. Maar niets is minder waar. Toen niet en nu ook niet. Het is...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.