Dossier Intern Rekruteren – Academische inzichten: “Intern rekruteren dwingt een organisatie tot een uitgedacht talentmanagement”

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Rosalie van Hoof Bij rekruteren denken we al snel aan vacatures de wereld in sturen en cv’s doorploeteren, maar een vacature kan ook intern ingevuld worden. Intern rekruteren kent, net zoals extern rekruteren, voor- en nadelen, valkuilen en uitdagingen. Greet Van Hoye, professor binnen de onderzoeksgroep HRM en organisatiemanagement (UGent), geeft advies over hoe interne mobiliteit het best aangewakkerd wordt. Praktijkonderzoeken tonen aan dat de krappe arbeidsmarkt bedrijven ertoe aanzet meer in te zetten op interne mobiliteit. Op Europees niveau zal één op twee vacatures intern worden ingevuld. Opmerkelijk is dat België op dat vlak achterophinkt: bij ons wordt maar één op drie vacatures intern ingevuld. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk (61 procent), Polen (61 procent) en Italië (57 procent) doen het wat dat betreft beter. “Het valt op dat door de krappe arbeidsmarkt bedrijven bij het rekruteren minder de focus leggen op diploma’s. Er wordt vandaag meer gekeken...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.