Dossier Intern Rekruteren – Artificiële intelligentie: “Met AI haal je een deel van de vooroordelen weg”

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Matthias Van Milders Kan artificiële intelligentie (AI) bijdragen aan interne mobiliteit? Krijgen bedrijven via AI meer zicht op de vaardigheden en talenten van hun werknemers? En kunnen die medewerkers op hun beurt ontdekken voor welke interne functies ze in aanmerking komen? Het antwoord is telkens positief. HR gebruikt artificiële intelligentie, ook als het gaat om interne mobiliteit. In de praktijk is het in de eerste plaats iets voor grotere bedrijven. “Artificiële intelligentie heeft vier toepassingsgebieden”, steekt professor Steve Muylle (Vlerick Business School) van wal. Hij ziet dat die toepassingen ook worden vertaald naar HR. “Bij sensing, het zintuigelijke dus, gaan computers observeren. Vertaald naar HR en interne mobiliteit wordt dat de mapping van skills binnen de organisatie. Thinking, de tweede toepassing, gebeurt op twee manieren. In een top-downbenadering wordt expertise inzake HR ter beschikking gesteld via expertsystemen. De bottom-upbeweging vind je terug bij de patroonherkenning via machine learning om...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.