Dossier Jeffrey Pfeffer: Vecht tegen halve waarheden en nonsens. Waarom evidence-based management belangrijk is

HR Square 135
Hoogleraar Jeffrey Pfeffer schuift drie onweerlegbaar goede redenen naar voren om evidence-based management toe te passen: ::1. Organisaties moeten weten wat ze doen en waarom ze het doen (naast de ‘knowing-doing gap’ bestaat ook de ‘doing-knowing gap’). ::2. Organisaties en hun beslissingen hebben verregaande gevolgen voor medewerkers, hun welzijn en gezondheid. Bewijslast mag niet genegeerd worden. ::3. Evidence-based werken krijgt meer en meer bijval in tal van disciplines: geneeskunde, criminologie, wetenschappen. Doen versus weten “Op congressen ontmoet ik tal van organisaties die beweren dat ze hun kennis willen omzetten in actie. Maar de concrete plannen zijn ronduit bizar. Dan vraag ik: waarom doen jullie dit of dat? Vaak is het antwoord ronduit lachwekkend, zoals: ‘General Electric doet het of een consultant vertelde het ons.’ Niet alleen doen organisaties niets met wat ze weten (de ‘knowing-doing gap’), ze doen ook zaken die niet consequent gebaseerd zijn op bewijzen en feiten. Ze...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.