DOSSIER JONGEREN EN WERK. Leiderschap bij Defensie: Hoe jonge officieren opleiden tot effectieve leiders? (Philip Van Impe, Koninklijke Militaire School)

HR Square 172
Defensie verwacht van zijn leiders dat ze méér kunnen dan bevelen en commanderen. Leiderschapsontwikkeling is niet alleen een prioriteit, maar een must voor elke leider. En dat niet alleen tijdens de basisopleiding tot (onder)officier, maar doorheen de hele loopbaan. “Officieren vormen die bekwaam zijn om leiding te geven in dienst van de nationale en internationale gemeenschap in gevarieerde, complexe, hoogtechnologische en uitzonderlijke omstandigheden”, citeert Philip Van Impe, erebrigadegeneraal en voorzitter van het Platform voor Leiderschap, de kernopdracht van de Koninklijke Militaire School (KMS). Hoewel de KMS sinds 1834 officieren vormt, heeft Defensie haar visie op leiderschap pas in 2016 neergeschreven. Al wil dit niet zeggen dat Defensie tot voor enkele jaren geen specifieke opvattingen over leiderschap had. “In het ‘Policy Handbook’ van Defensie komt leiderschap duidelijk aan bod. Daarin staat onder andere dat leiderschap een essentiële eigenschap is van bevelvoering. Ook het belang van leiderschapsontwikkeling wordt er benadrukt. Toch bestond...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.