Dossier: Leren van het overleg in Nederland. Naar nieuwe arbeidsverhoudingen?

HR Square 128
Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN, wijst naar het bedrijfsklimaat als essentieel element om te zorgen voor vitaliteit bij werkenden én als hefboom voor een maximale arbeidsmarktparticipatie en een hoge arbeidsproductiviteit: “Het bedrijfsklimaat heeft alles te maken met arbeidsverhoudingen en een continue constructieve dialoog tussen alle belanghebbenden in de organisatie.” Vanuit een visie op arbeidsverhoudingen ontwikkelde de Nederlandse werkgeversvereniging de ‘Thermometer Arbeidsverhoudingen’, een instrument om de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen te meten. De thermometer omvat zeven kernrelaties tussen topmanagement, directe leidinggevenden, medewerkers, ondernemingsraad, vakbonden en andere externe belanghebbenden. Het resultaat van de meting dient als objectief aanknopingspunt voor een collectief functioneringsgesprek om het bedrijfsklimaat te verbeteren. “De ruggengraat van het model is de interne dialoog en verwijst naar de relatie tussen het topmanagement, het lijnmanagement en de medewerkers, de verticale as van het model. Het merendeel van de cao-gesprekken gaat immers over zaken die de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.