Dossier Mobiliteit – Academisch: Koning auto van zijn kroon beroven

HR Square 210 (mei-juni 2022)
Ondanks krantenkoppen rond klimaatverandering en fijn stof, blijven we verslingerd aan onze wagen. Dat bewijzen de sterke cijfers waarmee professor Davy Janssens (Universiteit Hasselt) op donderdag 10 maart het seminarie ‘Een nieuwe kijk op mobiliteit’ opende. Hoe je als bedrijf alsnog kan inzetten op een duurzame modal shift, legt hij ook uit. “Onbekend is onbemind, maar helaas zijn gewoontes vaak hardnekkig.” Meer dan 65 procent van onze dagelijkse verplaatsingen doen we met de auto: naar het werk gaan, boodschappen doen, sporten, cultuur enzovoort. “Elk transportmiddel vervult een bepaalde rol in ons mobiliteitssysteem”, legt professor Davy Janssens uit, die ook verbonden is aan het Instituut voor Mobiliteit. “De helft van de buspassagiers zijn bijvoorbeeld scholieren. Om naar het werk te gaan neemt 64 procent de auto. Woon-werkverplaatsing is op dat vlak erg stabiel.” Aan de hand van dagboeken en vragenlijstjes wordt er sinds 2007 jaarlijks een onderzoek rond het verplaatsingsgedrag van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.