Dossier Nieuwe manieren van rekruteren. Gebruik van big data in rekrutering. De computer zegt ja (of neen)

HR Square 181
Welke cv’s overleven een eerste selectie? Colin Lee, assistent-professor Leadership & Management aan de Universiteit Amsterdam, ontwikkelde in het kader van zijn doctoraatsonderzoek een algoritme dat met bijna 80 procent nauwkeurigheid kan voorspellen wie de preselectie overleeft en uitgenodigd wordt voor een interview of verdere selectietesten. Hiervoor analyseerde hij meer dan 441.000 bestaande cv’s en sollicitaties bij 48 bedrijven. Hij deed dit aan de hand van software die automatisch de digitale cv’s scant op demografische en biografische variabelen zoals leeftijd, geslacht, nationaliteit, burgerlijke staat, afstand tussen thuis en werk, aantal jaren werkervaring, opleidingsniveau, relevante werkervaring, relevante opleiding en relevante vaardigheden. Daarnaast keek de software naar contextuele factoren, zoals: kwam de sollicitatie voor of na de deadline, is het een interne vacature, het aantal sollicitanten gedeeld door het aantal openstaande vacatures en de mate van arbeidsmarktkrapte in de betreffende sector.Vervolgens ontwierp Colin Lee een zeer gedetailleerd model waarin elke functie beschreven...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.