Dossier oudere werknemers: Eva Vandenheede (Securex) geeft stappenplan voor verbeteringsproject. “Laat werknemers mee oplossingen bedenken”

HR Square 98
Essentie ■ Noodzaak 1: engagement van het management. ■ Noodzaak 2: inspraak van de werknemers. ■ Noodzaak 3: grondige screening van de werkposten. Bij Molcon Interwheels, producent van banden en wielen voor de industrie, waren er veel fysieke klachten en een hoog absenteïsme (6,5 procent). “Het bedrijf heeft een relatief oude personeelsploeg. Bij onze zoektocht naar een oplossing voor de klachten vonden we het Ervaringsfonds. Samen hebben we een verbeteringsproject opgestart waarvan een kleine helft gesubsidieerd wordt”, vertelt Eva Vandenheede, preventieadviseur en ergonoom bij Securex. “Dat betekent niet dat het bedrijf zich nu louter focust op oudere werknemers. Ook jongeren moeten ergonomisch kunnen werken.” Ze raadt een duidelijk stappenplan aan bij zo’n verbeteringsproject: □1. Visiebepaling. □2. Sensibilisatie. □3. Audit. □4. Opstelling en uitvoering. □5. Evaluatie. Visiebepaling Eerst moet de situatie gekend zijn. “We hebben een vragenlijst doorgenomen met alle werknemers om de problemen in kaart te brengen”, licht Vandenheede toe....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.