Dossier: Professor Blanpain over vakbonden, stakingen en sociaal overleg. “Vakbonden zijn meer dan ooit nodig”

HR Square 128
De voorbije maanden zijn de vakbonden vaak de kop van Jut geweest. Naar aanleiding van de algemene staking van 30 januari 2012 kregen ze onder andere het verwijt dat ze alleen maar uit zijn op het in stand houden van bestaande privileges en machtsstructuren. “Die staking was ook onwettelijk, onrechtvaardig en schadelijk voor de economie”, benadrukt Roger Blanpain, professor emeritus Arbeidsrecht (KU Leuven). De 80-jarige professor geeft trouwens nog steeds les aan de Universiteit van Tilburg en geeft een internationale encyclopedie over recht uit. Onlangs verscheen bij uitgeverij Die Keure zijn jongste boek ‘Hebben de vakbonden nog een toekomst?’. “Een staking is het ultieme middel dat alleen ingezet mag worden als alle andere middelen om een geschil op te lossen, aangewend zijn”, stipt Blanpain aan. “De onderhandelingen met de regering waren toen nog volop bezig. Staking is oorlog en berokkent enorm veel schade. Het lijkt erop dat syndicalisten steeds vaker...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.