Dossier: Professor Blanpain over vakbonden, stakingen en sociaal overleg. “Vakbonden zijn meer dan ooit nodig”

HR Square 128
De voorbije maanden zijn de vakbonden vaak de kop van Jut geweest. Naar aanleiding van de algemene staking van 30 januari 2012 kregen ze onder andere het verwijt dat ze alleen maar uit zijn op het in stand houden van bestaande privileges en machtsstructuren. “Die staking was ook onwettelijk, onrechtvaardig en schadelijk voor de economie”, benadrukt Roger Blanpain, professor emeritus Arbeidsrecht (KU Leuven). De 80-jarige professor geeft trouwens nog steeds les aan de Universiteit van Tilburg en geeft een internationale encyclopedie over recht uit. Onlangs verscheen bij uitgeverij Die Keure zijn jongste boek ‘Hebben de vakbonden nog een toekomst?’. “Een staking is het ultieme middel dat alleen ingezet mag worden als alle andere middelen om een geschil op te lossen, aangewend zijn”, stipt Blanpain aan. “De onderhandelingen met de regering waren toen nog volop bezig. Staking is oorlog en berokkent enorm veel schade. Het lijkt erop dat syndicalisten steeds vaker...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.