Dossier: Professor Luc Van Liederkerke over MVO. “HR kan een katalyserende rol spelen”

HR Square 129
Professor Luc Van Liedekerke bekleedt de BASF-Deloitte leerstoel over duurzaam ondernemen aan de Antwerp Management School en de Universiteit Antwerpen. Hij kadert maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen een brede maatschappelijke verschuiving: “In de jaren ‘70 en ‘80 werd een generatie opgevoed met een aantal zachte waarden, zoals milieu en mensenrechten. Nu is dat standaard, er is geen enkele partij meer die niet op één of andere manier iets zegt over het milieu. Een hele reeks zachte waarden zijn hard geworden. Dat heeft te maken met wetgeving en marktsystemen. De wet dwingt bedrijven om milieu en gezondheid centraler te stellen en deze verschuiving opent nieuwe marktopportuniteiten. Colruyts Bioplanet-keten was 20 jaar geleden ondenkbaar geweest.” Deze brede maatschappelijke verschuivingen hebben invloed op de verhouding tussen de onderneming en zijn stakeholders, stipt Van Liedekerke aan: “Zowel ten aanzien van werknemers, investeerders, klanten, leveranciers, overheid en media zijn de verhoudingen grondig gewijzigd. De investeerder verwacht...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.