Dossier Re-integratie. Een filosofische kijk op werk. Te grote klemtoon op efficiëntie

HR Square 179
Waarom werken we? “Alles staat in het teken van werken, zelfs studeren. Slechts weinigen zeggen dat ze studeren om enkel zichzelf te ontplooien, kennis te verkrijgen”, stelt professor Johan Braeckman vast. De puriteinse, calvinistische werkethiek heeft meer welvaart en vrije tijd gebracht. Maar we betalen er ook een prijs voor in de vorm van een enorm hoog aantal burn-outs, depressies en zelfdodingen. “Hoewel wij het in vele opzichten objectief beter hebben dan de jager-verzamelaar in het Braziliaanse regenwoud, heeft hij wel de tijd om gemiddeld vier uur met zijn kinderen te spelen”, merkt Braeckman op. Het kan dus geen kwaad om het mensbeeld achter onze opvattingen over werk ter discussie te stellen. “Een mensbeeld is immers niet zo onschuldig. Mensbeelden sluiten tot op zekere hoogte aan bij wie we zijn, maar kneden ons ook in een bepaalde richting”, waarschuwt Braeckman. Onze huidige visie over de mens en de zin van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.