Dossier Religie op het werk. Levensbeschouwelijke diversiteit op de werkvloer. Zoek naar de grootste gemene deler

HR Square 165
Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia krijgt steeds vaker vragen van werkgevers over de wijze waarop ze moeten omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit op de werkvloer. “Vaak worstelen werkgevers met deze vragen. Ze willen wel rekening houden met de wensen van medewerkers, maar stellen zich vragen over waar de grens ligt tussen individueel recht en collectief belang. Of ze vrezen spanningen op de werkvloer, omdat de indruk zou kunnen ontstaan dat bepaalde groepen bevoordeeld worden”, getuigt Els Keytsman, directeur van Unia.De gemakkelijkste oplossing is gewoonweg verbieden, ook al omdat een duidelijk juridisch kader ontbreekt. “Maar daar zijn we geen voorstander van. Een totaalverbod op veruiterlijking van geloof of levensbeschouwing in het arbeidsreglement opnemen, is geen oplossing. Op die manier wordt niet alleen de diversiteit in de samenleving genegeerd, maar ook een groot deel van de bevolking”, reageert Keytsman.De Unia-directeur pleit voor oplossingen op maat van het bedrijf of de organisatie. “Onze voorkeur gaat...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.