Dossier Stress & Burn-out. Hoe erop reageren en – vooral – hoe het risico verkleinen? Stress en burn-out

HR Square 180
In het Westen is burn-out ongetwijfeld de meest besproken ziekte of epidemie van deze tijd. Al blijft het moeilijk het probleem volledig en correct in te schatten, en wie ermee te kampen heeft te helpen. Een ‘echte’ burn-out blijft wellicht eerder zeldzaam, maar de ernst ervan mag niet onderschat worden. Volgens de experts kunnen we ons beter hoeden voor personen en publicaties die het verschijnsel banaliseren. Voor HR-verantwoordelijken is het zaak om attent te zijn voor het probleem en er de drijfveren van te begrijpen. Zo zal u klaar zijn om intelligent te handelen, zowel inzake preventie als begeleiding en interactie met specialisten in de materie. Misschien is burn-out méér dan een individuele pathologie, eerst en vooral een beschavingsziekte die voortvloeit uit onze verhouding tot ‘economische vooruitgang’ en onze houding tegenover werk? Deze veronderstelling ontwikkelt de filosoof Pascal Chabot, medeauteur van de documentaire ‘Burning out – Dans le ventre de...

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.