Dossier Stress & burn-out. Welzijn bij Jessa Ziekenhuis. Met ‘goesting’ aan het werk

HR Square 180
Het Jessa Ziekenhuis, in Limburg verspreid over drie campussen, heeft bijna 1000 bedden en 245 dagplaatsen. Daarvoor zijn er 3100 medewerkers, en 380 artsen en assistenten. Zij zorgen voor zo’n 200.000 patiënten per jaar (uniek geteld). “In die drukte proberen we voor onze medewerkers en artsen een welzijnsbeleid op te zetten. Zo besteden we extra aandacht aan onder meer lichaamsbeweging, rookstopbegeleiding, slaaphygiëne en ergonomisch verantwoord werken. Onze hoofdbekommernis is het mentale welzijn”, schetst Sonja Reckers, HR-adviseur gezondheidsbeleid in het Jessa Ziekenhuis.In 2014 organiseerde het ziekenhuis een tevredenheids- en engagementsmeting. Het ging over allerlei werkorganisatorische aspecten en engagement. Zijn de medewerkers bijvoorbeeld voldoende bereid om mee te werken aan veranderingen en verbeteringen? Twee derde van het personeel bleek zich goed in zijn vel te voelen. Vooral de 10 procent medewerkers met een hoog risico op burn-out trokken de aandacht: een groep van zo’n 350 mensen. Een belangrijk signaal voor het beleid...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.