Dossier. Vakbond ziet grote nood aan collectief kader. ACV voorzichtig positief over het Nieuwe Werken

HR Square 134
Herman Fonck, hoofd Dienst Onderneming van de christelijke vakbond ACV, noemt zichzelf een koele minnaar van het nieuwe of slimmer werken: “Het vakbondsstandpunt is eerder positief. Er liggen kansen om de kwaliteit van het werk te verhogen, maar dat is absoluut geen automatisch gevolg van het Nieuwe Werken. Er is nood aan een goed collectief kader. Ik heb een literatuurstudie gemaakt aan de hand van bedrijfspolicies, praktijkervaringen van collega’s, cao’s, vertrouwelijke nota’s en dergelijke meer. En we moeten opletten om geen te idealistisch beeld te schetsen van het plaats- en tijdsonafhankelijke werken. De win-winsituatie is soms zeer onduidelijk en vanuit HRM wordt vaak aan idealisering van de voordelen gedaan.” Mogelijke voordelen “Ongetwijfeld zorgt plaats- en tijdsonafhankelijk werken voor een vermindering van de verplaatsingstijd. De werkuren kunnen soepeler zijn, als de cao het tenminste niet te strak regelt. De productiviteit kan stijgen, als de focus op resultaten niet te veel doorslaat....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.