Dossier Veranderingsmanagement: Anders gaan veranderen. “Mensen veranderen graag, maar worden niet graag veranderd”

HR Square 103
Niemand wil veranderen, behalve een baby met een natte luier. Zo luidt een vaak gehoorde opmerking tijdens veranderingsprocessen – vooral wanneer de verandering niet snel genoeg doorgevoerd kan worden. Veranderingsmanagement (alias change management) vervalt dan al gauw in het managen van weerstand tegen verandering. Meestal wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de medewerkers. Ze willen niet mee, mevrouw. Ze zijn te lui om te veranderen, meneer. Tomas Wallaert bundelt zijn ervaringen als (HR-)manager, interim-manager en consultant met veranderingsmanagement en komt tot de conclusie dat mensen wél graag veranderen. Vandaar ook de provocerende titel van zijn boek: ‘Iedereen wil veranderen’. “Mensen veranderen graag, maar worden niet graag veranderd. Mensen willen impact hebben op de veranderingen en ze willen perspectief”, merkt de auteur op. Verkeerde focus Vele mislukkingen komen er omdat de factor mens over het hoofd gezien wordt. “De focus ligt vooral op wat er met de organisatie moet gebeuren....

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.