Dossier Veranderingsmanagement: Anders gaan veranderen. “Mensen veranderen graag, maar worden niet graag veranderd”

HR Square 103
Niemand wil veranderen, behalve een baby met een natte luier. Zo luidt een vaak gehoorde opmerking tijdens veranderingsprocessen – vooral wanneer de verandering niet snel genoeg doorgevoerd kan worden. Veranderingsmanagement (alias change management) vervalt dan al gauw in het managen van weerstand tegen verandering. Meestal wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de medewerkers. Ze willen niet mee, mevrouw. Ze zijn te lui om te veranderen, meneer. Tomas Wallaert bundelt zijn ervaringen als (HR-)manager, interim-manager en consultant met veranderingsmanagement en komt tot de conclusie dat mensen wél graag veranderen. Vandaar ook de provocerende titel van zijn boek: ‘Iedereen wil veranderen’. “Mensen veranderen graag, maar worden niet graag veranderd. Mensen willen impact hebben op de veranderingen en ze willen perspectief”, merkt de auteur op. Verkeerde focus Vele mislukkingen komen er omdat de factor mens over het hoofd gezien wordt. “De focus ligt vooral op wat er met de organisatie moet gebeuren....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.