Dossier Voorbij de sociale verkiezingen: Case: Ricoh Belgium. Het belang van leiderschap

HR Square 122
Essentie - Een lange voorgeschiedenis van fusies en integraties. - Het belang van formele en informele communicatie. - Betrokkenheid is een goede indicator van het sociale klimaat. Ricoh Belgium, een leverancier van digitale kantooroplossingen en production printing, heeft een lange voorgeschiedenis van fusies en integraties achter de rug. In 2008 vormde de fusie met Nashuatec het sluitstuk. Zo ontstond een clash van bedrijfsculturen. “Elk bedrijf had zijn eigen werkklimaat, eigen gewoontes en ook eigen vakbonden en werknemersafgevaardigden”, zegt Linda Verdonck, director human resources Ricoh Belgium. “Toch was er een gemeenschappelijk element: de klant en het streven naar maximale klantentevredenheid.” Tijdens het integratieproces lag de focus op het harmoniseren van de ‘mindere’ groep of de groep met lagere arbeidsvoorwaarden: “Terwijl er toch een grote groep vragende partij was voor betere (salaris)condities. Een meevaller is dat we alle medewerkers aan boord konden houden. We hebben immers de voorrang gegeven aan jobzekerheid in...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.