Dossier Werk – Bullshit jobs. Ontdekkingstocht naar zinloos werk

HR Square 206 (september-oktober 2021)
Er is weinig nieuws onder de zon. In 1930 voorspelde John Maynard Keynes dat voor het einde van de twintigste eeuw in de ‘ontwikkelde’ landen een werkweek van vijftien uur economisch zou volstaan en gerealiseerd zijn. Met dank aan de spectaculaire technologische evoluties en revoluties die hij om zich heen zag. In 2018 (en al vroeger) schrijft en vertelt een nieuwe generatie vooruitgangsoptimisten gelijkaardige zaken. Met de artificiële intelligentie in de mode, geloven ook deze koffiedikkijkers dat onze nakomelingen substantieel minder tijd zullen moeten besteden aan werken.Die voorspelde arbeidsduurvermindering is er wel degelijk gekomen, maar veel trager en minder ingrijpend dan Keynes bijna 90 jaar geleden dacht. Begin twintigste eeuw telde de Belgische werkweek 60 uren (in termen van aanwezigheid op de werkplek). In 1920 werd 48 uren de norm, eerst in de metaalsector en de mijnen na stakingen, in 1921 ook volgens de wet. Op de 45 uren is...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.