Dossier Werk en armoede in België: Caroline Meyers (ESF-Agentschap Vlaanderen). “Werken en toch arm: de ‘working poor’ rukken op”

HR Square 107
Essentie ■ 17 procent van de EU-populatie loopt het risico om arm te worden. In Vlaanderen is dat 10 procent, in Wallonië 18,4 procent. ■ 8 procent van de armen in de EU heeft een job (4 procent in Vlaanderen). ■ Alleenstaanden, alleenstaande ouders en ouders van grote gezinnen lopen meer risico om in de armoede terecht te komen. ■ Vrouwen hebben beduidend meer kans om arm te worden dan mannen. Vooral alleenstaande moeders hebben het moeilijk. ■ Vier pijlers om armoede te bestrijden: ▫1. Het opnieuw naar de arbeidsmarkt brengen van die mensen die het verst van de arbeidsmarkt verwijderd zijn. ▫2. Jobcreatie voor de doelgroep, niet alleen in de sociale economie, ook via ‘supported employment’ in gewone bedrijven. ▫3. De kwaliteit van arbeid opkrikken (ook de flexibiliteit die de doelgroep ten goede komt). ▫4. Werken aan competenties. De cijfers zijn onthutsend: in 2008 liep 17 procent van de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.