Dossier Werk en armoede in België: Patrick Lusyne (FOD Economie). “45.000 Vlaamse mannen met een job zijn arm”

HR Square 107
Essentie ■ 14,6 procent van de Belgen is arm (10,1 procent in Vlaanderen). ■ Vrouwen (vooral alleenstaande moeders) vallen sneller ten prooi aan armoede dan mannen. ■ Werklozen hebben het beduidend moeilijker dan actieven met werk. ■ Het cliché van de laaggeschoolde werkloze arme wordt doorbroken: 6,5 procent heeft een hogere opleiding gevolgd, 4,6 procent heeft vast werk. Sinds 2004 presenteert de federale overheidsdienst Economie elk jaar armoedecijfers voor België en Europa. Die gegevens worden verzameld via de EU-SILC-enquête (Statistics on Income and LivingConditions), een Europese inkomensenquête met een brede inkijk op de levensomstandigheden. Patrick Lusyne, projectleider EU-SILC van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie: “De belangrijkste doelstelling is de armoede en sociale inclusie in kaart brengen. Daarom verzamelen we inkomstengegevens in de breedste zin van het woord. Dus inkomens uit arbeid en uitkeringen, maar ook uit tranfers binnen het huishouden, alimentatiegeld en financiële hulp van andere huishoudens. Tevens...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.