Dossier Werk – “Iedereen zou in zijn job een meerwaarde moeten hebben”

HR Square 206 (september-oktober 2021)
Professor Patrick Humblet, sinds bijna een jaar met emeritaat, maar nog steeds als onbezoldigd medewerker verbonden aan UGent, kijkt met een juridische bril naar wat werk is. Voor hem begint het begrip ‘werk’ dan ook in het burgerlijk wetboek. Patrick Humblet: “De basis zijn artikels 1780 en 1781 van het burgerlijk wetboek over de verhuur van diensten. In 1900 pas krijg je de eerste arbeidsovereenkomstenwet. Bij de vakbonden heeft men het wel eens over een verworvenheid van de arbeidersklasse, maar de arbeidsovereenkomstenwet kwam er veeleer omdat het artikel uit het burgerlijk wetboek niet meer overeenstemde met de maatschappelijke realiteit. De arbeidsovereenkomstenwet van 10 maart 1900 is een wet die de verhuur van diensten verder expliciteert en toespitst op de situatie van de werknemers – op dat moment alleen maar arbeiders, de bedienden zijn er in 1922 bijgekomen. Als je de wet van 1900 vergelijkt met wat er nu in de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.