Dossier Werk – Marc Leemans. Economische afruil: werken voor inkomen en zekerheid

HR Square 206 (september-oktober 2021)
  "Het basiselement is dat we werken om te leven. Dat betekent dat we werken om een inkomen te verwerven dat ons toelaat om te leven. Werk is dus in wezen een economische transactie: ik lever mijn prestaties en krijg in ruil daarvoor een inkomen, een loon. Zonder de financiële verloning kan je niet spreken van werk”, zo steekt Marc Leemans, sinds 2012 voorzitter van het ACV, van wal als we hem vragen het concept ‘werk’ te definiëren. Hij voegt eraan toe dat werk niet alleen een inkomen moet geven, het moet ook zorgen voor zekerheid. Werk financiert de sociale zekerheid, maar is er ook een toegangsticket toe. In tweede instantie zijn er ook andere elementen die belangrijk zijn voor Leemans: de arbeidsomstandigheden, uiteraard, maar ook het belang van te weten welke meerwaarde je als werkende levert in het geheel. In de praktijk Het basisinkomen als idee komt deels in...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.