Dossier Werk – Marc Leemans. Economische afruil: werken voor inkomen en zekerheid

HR Square 206 (september-oktober 2021)
  "Het basiselement is dat we werken om te leven. Dat betekent dat we werken om een inkomen te verwerven dat ons toelaat om te leven. Werk is dus in wezen een economische transactie: ik lever mijn prestaties en krijg in ruil daarvoor een inkomen, een loon. Zonder de financiële verloning kan je niet spreken van werk”, zo steekt Marc Leemans, sinds 2012 voorzitter van het ACV, van wal als we hem vragen het concept ‘werk’ te definiëren. Hij voegt eraan toe dat werk niet alleen een inkomen moet geven, het moet ook zorgen voor zekerheid. Werk financiert de sociale zekerheid, maar is er ook een toegangsticket toe. In tweede instantie zijn er ook andere elementen die belangrijk zijn voor Leemans: de arbeidsomstandigheden, uiteraard, maar ook het belang van te weten welke meerwaarde je als werkende levert in het geheel. In de praktijk Het basisinkomen als idee komt deels in...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.