Dossier Werk-privébalans. Zelfroosteren bij WZC Cocoon. “Je eigen werk inplannen is goed voor de werk-privébalans”

HR Square 185
De medewerkers van woonzorgcentrum Cocoon, deel van het WoonZorgCollectief, stellen zélf hun werkroosters mee op. Hoe zelfroosteren er tot stand is gekomen? Eerder toevallig, klinkt het bij directeur Bert Schonenberg. “In 2010 ging men binnen de groep op zoek naar een roosterprogramma om correct te kunnen werken binnen de complexe regelgeving. In onze centra werden roosters nog opgemaakt met pen en papier of met een Excel-bestand. Soms gebeurde dat door een directiemedewerker voor heel het centrum, soms vond het plaats op afdelingsniveau. Nadat de roosters waren opgesteld, volgden er steevast nog wijzigingen, bijvoorbeeld wegens afwezigheden, wat het onhoudbaar maakte.” Tijdens de zoektocht naar een betere werkwijze stootte Bert Schonenberg op Scandinavische software die ook zelfroosteren mogelijk maakte. Na een jaar van overleg koos het WZC om de stap naar zelfroosteren daadwerkelijk te zetten. “We merken dat we tijdens sollicitaties heel vaak de vraag krijgen hoe we met roosteren omgaan, hoe...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.