Dossier Zelfsturing. De vele contradicties van autonome teams. Ook zelfsturing vergt een of andere vorm van sturing

HR Square 177
Zelfsturing staat opnieuw in de aandacht. De voorbije maanden verschenen tal van verhalen over bedrijven die overschakelen naar zelfsturende teams. Het schrappen van allerlei managementfuncties zou de productiviteit een boost geven, leiden tot minder stress en zelfs burn-out voorkomen. De Braziliaanse machinebouwer Semco, die er al sinds de jaren tachtig in geslaagd is uit te groeien tot een succesvol bedrijf zonder managers, is wellicht het bekendste en meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld. Dichter bij huis wordt vaak verwezen naar het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, dat in 2011 van start ging met zelfsturende teams (zie ook HR Square 161). Zij haalden de inspiratie bij hun Nederlandse tegenhanger Buurtzorg, een organisatie die bestaat uit kleine zelfsturende teams die zelfstandig thuiszorg leveren. Op de volgende bladzijden brengen we nog twee voorbeelden waar zelfsturing succesvol is ingevoerd. Afschrikwekkende cases Tegenover die succesverhalen duiken er echter steeds vaker berichten op over bedrijven die op hun...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.