Dossier. “Zet je beleid op papier”. De vele juridische valkuilen van het Nieuwe Werken

HR Square 134
“Als we van het Nieuwe Werken echt slimmer werken willen maken, heb ik één aanbeveling: zet je beleid op papier en breng het ter kennis van je werknemers”, adviseert advocate Stephanie Raets (Claeys & Engels). “Zowel op HR- als op facility- en ICT-vlak stijgt de knowhow over flexibel werken enorm, maar onze arbeidsreglementering dateert voor een groot stuk van de jaren 1970. De juridische krijtlijnen evolueren niet mee met de arbeidsmarkt. Het implementeren van tijd- en plaatsonafhankelijk werken moet dus nog altijd gebeuren binnen de krijtlijnen die in principe uitgaan van gesloten werkomgevingen en werkdagen van 9 tot 17 uur. De arbeidswetgeving verloont het aantal uren dat je werkt en loon stijgt meestal gewoon volgens anciënniteit, niet volgens prestaties. Dat is niet meer in lijn met het overgrote deel van onze arbeidsmarkt, maar juridisch moeten we ons wel schikken naar dat arbeidsrecht.” Dat spagaat zorgt voor enkele knelpunten: :: Hoe...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.