Dumpen of (her)lezen. Ons feilbare denken

HR Square 196
Daniel Kahneman (°1934) is net als Wouter Duyck professor in de Cognitieve Psychologie. Vroeg in zijn carrière bestudeerde Kahneman de waarneming, wat eigenlijk heel eenvoudige cognitie is. Hij stelde vast dat het menselijk brein sterk vatbaar is voor optische illusies. “Omdat we zoveel en soms ook verkeerde aannames over de werkelijkheid doen, gaan we vaak de mist in, zelfs bij eenvoudige opdrachten”, verklaart Duyck. “En verkeerde interpretaties leiden tot verkeerde beslissingen.”Kahneman liet de waarnemingspsychologie al snel achter zich, om zich in interessantere vormen van gedrag te verdiepen. Hij zocht een antwoord op vragen als “Hoe nemen mensen beslissingen?”, “Hoe bepalen ze hoeveel geld ze voor een huis willen betalen?”, “Hoe kiezen ze de beste werknemer voor hun bedrijf?” enzovoort. Voor dat werk ontving Kahneman in 2002 de Nobelprijs voor de Economie.In 2011 kwam 'Thinking Fast and Slow' uit, in het Nederlands vertaald als 'Ons Feilbare Denken'. Het boek is ook...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.