DUMPEN OF (HER)LEZEN – The Motivation to Work

HR Square 211 (juli-augustus 2022)
Voor de oorsprong van de tweefactorentheorie van Frederick Herzberg moeten we terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Toch doen de hygiëne- en motivatiefactoren die hij beschreef ongetwijfeld bij vele HR-verantwoordelijken een belletje rinkelen. Maar is het nog de moeite de oorspronkelijke tekst erbij te halen? We zoeken het uit met professor Alex Vanderstraeten. Alex Vanderstraeten is al met pensioen – of, zoals ze dat zeggen in academische kringen, ‘met emeritaat’. Neen, dat betekent niet dat hij achterover leunt. Vanderstraeten is nog aan de slag aan ‘zijn’ Universiteit Gent, waar hij in het eerste jaar nog een vak sociologie geeft. Daarnaast is hij ook internationaal actief. Zowel aan de National Economics University in Hanoi (Vietnam), als aan de National Sun Yat-sen University in Taiwan doceert hij het vak International Human Resources Management. “De theorie van Herzberg is eigenlijk in verschillende stappen ontwikkeld”, loopt Vanderstraeten voorop op...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.