Dumpen of (her)lezen: Work and motivation (Victor H. Vroom)

HR Square 215 (maart-april 2023)
Tekst: Hilde Vereecken Waarom kiezen mensen voor een bepaalde baan? Waarom halen ze voldoening uit hun werk? En wat zet hen aan om goed te presteren? Victor H. Vroom, een van de grote denkers over motivatie, zocht een antwoord in de verwachtingstheorie. De theorie dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Is het nog de moeite om zijn boek daarover van onder het stof te halen? We vragen het aan professoren Anneleen Forrier en Rein De Cooman. Lezers die psychologie studeerden herinneren zich wellicht Victor H. Vroom nog. Ter herinnering voor wie die les gemist heeft: Vroom behaalde in 1958 op 26-jarige leeftijd een doctoraat in de sociale psychologie aan de universiteit van Michigan. In zijn doctoraatsonderzoek, getiteld Some personality determants of the effect of participation, onderzocht hij de interactie tussen persoonlijkheid en participatie. “Hij toonde aan dat participatie voor sommigen motiverend werkt, maar voor anderen niet”, zegt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.