Eddy’s Percepties: Niet langer werken, maar ander werk

HR Square 28
Wat mij het meest opvalt in het eindeloopbaandebat is hoe moeilijk onze samenleving het heeft met lange termijndenken. Dat onze bevolkingspiramide ondersteboven komt te staan leerde ik al in Aardrijkskunde in het lager middelbaar, het moet zowat 1964 zijn geweest. Veertig jaar geleden dus. Dat dit een zware druk zou leggen op onze sociale zekerheid werd al duizenden keren geschreven. Toch greep men naar het brugpensioen als oplossing voor de jeugdwerkloosheid. Ondertussen is het probleem niet langer de jeugdwerkloosheid – behalve in Wallonië, maar dat is een zelfgeproclameerd ontwikkelingsland – maar de ouderenwerkloosheid. Want laten we wel wezen, zijn zoveel mensen op brugpensioen omdat dit systeem in het leven werd geroepen? Of omdat ze zelf weg willen en de bedrijven de meesten onder hen kwijt willen? Het probleem zit dieper dan een financiële kwestie, we hebben te maken met een samenlevingsmodel. Vele mensen zijn na ongeveer dertig jaar in eenzelfde...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.