Eddy’s Percepties: Niet langer werken, maar ander werk

HR Square 28
Wat mij het meest opvalt in het eindeloopbaandebat is hoe moeilijk onze samenleving het heeft met lange termijndenken. Dat onze bevolkingspiramide ondersteboven komt te staan leerde ik al in Aardrijkskunde in het lager middelbaar, het moet zowat 1964 zijn geweest. Veertig jaar geleden dus. Dat dit een zware druk zou leggen op onze sociale zekerheid werd al duizenden keren geschreven. Toch greep men naar het brugpensioen als oplossing voor de jeugdwerkloosheid. Ondertussen is het probleem niet langer de jeugdwerkloosheid – behalve in Wallonië, maar dat is een zelfgeproclameerd ontwikkelingsland – maar de ouderenwerkloosheid. Want laten we wel wezen, zijn zoveel mensen op brugpensioen omdat dit systeem in het leven werd geroepen? Of omdat ze zelf weg willen en de bedrijven de meesten onder hen kwijt willen? Het probleem zit dieper dan een financiële kwestie, we hebben te maken met een samenlevingsmodel. Vele mensen zijn na ongeveer dertig jaar in eenzelfde...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.