Expertise: Arbeidsmarkt zoekt ‘interregionale mobiliteit’. Vind uw nieuwe medewerker in Brussel of Wallonië

HR Square 53
Van een Belgische arbeidsmarkt is steeds minder sprake. De kloof tussen de gewesten en regio’s verbreedt nog. Brussel kent een werkloosheidsgraad van nagenoeg 21%. In Wallonië staat de werkloosheidsteller op 17,3%, in Vlaanderen zakt de wijzer onder de 6%. “Terwijl de werkloosheid in Brussel en Wallonië hoog is, schreeuwen bedrijven in de Vlaamse rand rond Brussel om werknemers,” stipte VBO-voorzitter Jean-Claude Daoust aan tijdens een rondetafelgesprek over interregionale mobiliteit op de arbeidsmarkt. “Enquêtes tonen aan dat slechts 15% van de Brusselse werknemers werkzaam is in de regio Zaventem-Vilvoorde. Amper 12% van de werknemers actief in deze regio zijn afkomstig uit Wallonië. Nochtans telt de regio Zaventem-Vilvoorde zo’n 9000 vacatures waarvan er meer dan 2000 niet ingevuld geraken.” Op het rondetafeldebat zochten vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld, de regionale openbare-vervoersmaatschappijen en de publieke bemiddelingsdiensten (VDAB, Actiris en Forem) naar oplossingen. Het debat was georganiseerd door werkgeverskoepel VBO en Synerjob, een interregionale vereniging...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.