Expertise arbeidsrelaties: Relatie tussen vakbondslidmaatschap en werknemersgedrag “Vakbondsleden zijn bondgenoten”

HR Square 67
In juni 2008 studeerde Rien Vanyzere af als bedrijfspsycholoog aan de Universiteit Gent. Hij behaalde zijn licentiaatsgraad mede door een verdienstelijke scriptie die ons meer inzicht biedt in de processen die een rol spelen bij de beïnvloeding van werknemers door vakbonden. In zijn scriptie (‘Zijn vakbondsleden ook bondgenoten? – De relatie tussen vakbondslidmaatschap, vakbondsparticipatie en werknemersgedrag’) onderzocht Vanyzere de relatie tussen vakbondslidmaatschap, vakbondsparticipatie en vier vormen van werknemersgedrag: ■1. Prestatie. ■2. Absenteïsme. ■3. Intentie tot verloop (‘turnover’). ■4. ‘Organizational citizenship behavior’ (OCB). Bovendien werd de invloed van anciënniteit en ‘ownership’ van de organisatie nagegaan (het gebruikte jargon lichten we toe in de kadertekst ‘Begrippen’). I. De acht veronderstellingen Op basis van eerder onderzoek (en logisch redeneren en aanvoelen) mogen relaties verwacht worden tussen de verschillende variabelen en vakbondslidmaatschap, vakbondsparticipatie en werknemersgedrag. Rien Vanyzere stelde dan ook de volgende hypotheses op: ■1. Vakbondslidmaatschap gaat samen met een hogere prestatie. ■2. Vakbondslidmaatschap...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.