Expertise arbeidszorg: Eerste kwalitatieve onderzoek rond arbeidszorg gepubliceerd. “Arbeidszorg moet eindelijk erkenning krijgen”

HR Square 90
Essentie ■ Arbeidszorg is onoverzichtelijk en veranderlijk, kenmerkend voor de dynamiek van lokale initiatieven. ■ Erkenning zonder overregulering en voortdurende administratieve verantwoording dringt zich op. ■ Goed beleid is geen loodgieterswerk, maar het resultaat van open dialoog. ■ ‘Capability approach’ als model voor brede visie op arbeidszorg. Arbeidszorg is geen nieuw gegeven. Al sinds eind jaren tachtig duiken initiatieven op die zorgen voor arbeid voor degenen die in de reguliere arbeidsmarkt en in de beschermde arbeidsmarkt geen plaats meer vinden. Arbeidszorg verwijst naar een heterogeen geheel van projecten die arbeidsmatige activiteiten aanbieden zonder dat dit gekoppeld is aan een arbeidsovereenkomst. Het gaat dus om niet-verloonde arbeid. Doel is mensen de mogelijkheid te bieden van de latente voordelen van arbeid op maat van wat zij op dat ogenblik zelf aankunnen. Daarnaast bieden deze organisaties ook ‘zorg’, extra aandacht of extra begeleiding aan de deelnemers. Jos Motmans voerde, samen met professor Peggy...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.