Expertise de rollen van HR: Dave Ulrich (Ross School of Business / RBL Group). “HR moet de taal van de business kunnen spreken”

HR Square 73
De klassieke HR-afdeling kan uitblinken in de afhandeling van de verloning, het ordenen van de personeelspaperassen en het onderhandelen met de vakbonden, maar is absoluut niet geschikt voor de huidige kenniseconomie. Die administratieve en relationele zaken moeten zeker accuraat aangepakt worden, maar dat werk volstaat niet meer om het talent te managen dat vandaag en morgen nodig is. HR moet dus ook strategisch kunnen mee bouwen aan de organisatie. Klinkt die vaststelling u bekend in de oren? Dave Ulrich pionierde ermee in de jaren negentig en zorgde daarmee voor de belangrijkste vernieuwing in HR-denken van de laatste decennia. In 1997 pakte hij uit met ‘Human Resource Champions’, een boek waarin hij de vier rollen naar voren schuift die HR moet vervullen. Over die rollen vindt u alles op de vorige bladzijden, waar de HR GPS voorgesteld wordt. Hier geeft Dave Ulrich, medeoprichter van het HR-adviesbureau RBL Group en professor aan...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.