Expertise: fraude op de werkplek

HR Square 58
Fraude is een vlag die vele ladingen dekt. Het kan gaan om externe fraude, waarbij de fraudeur geen deel uitmaakt van de getroffen onderneming, of om interne fraude. Maar ook daar heb je twee soorten, zegt Geert Troffaes (Risk & Fraud Manager bij mobiel operator Base): “Enerzijds is er productgerelateerde fraude die typisch neerkomt op een vorm van diefstal. Anderzijds is er rapportagefraude. Daarbij worden de intern gerapporteerde cijfers gemanipuleerd om daar onrechtstreeks voordeel uit te halen, zoals een promotie of een financiële bonus. Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen dat nog relatief weinig aandacht krijgt.” Het is overigens niet omdat een werkgever iets als fraude bestempelt, dat een werknemer daar ook zo over denkt. Volgens Dieter Dejonghe (advocaat bij Claeys & Engels) is er in veel bedrijven nog een gebrek aan duidelijke regels over wat wel en niet kan. Die onduidelijkheid leidt steeds vaker tot juridische procedures, waarbij...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.