Expertise leiderschap: ‘State-of-the-art: powerful leadership’ (1) Leiden of toch maar beter misleiden?

HR Square 60
Leiderschap en macht hebben dikwijls een negatieve bijklank. “We associëren deze begrippen met manipulatie, misbruik en opportunisme”, constateert professor Herman Van den Broeck, hoofd van het competentiecentrum Mens & Organisatie en partner aan de Vlerick Leuven Gent Management School. “Maar leiderschap draait in de eerste plaats om beïnvloeding. En het is niet verkeerd om te beïnvloeden of beïnvloed te worden. De vraag is hoever we kunnen gaan. Krachtige leiders weten dat exact.” Wat is mijn machtspositie? Om een succesvol leider te kunnen zijn, is er eerst zelfreflectie nodig. Wie zichzelf kan inschatten, weet waar hij de grens trekt en waar hij zichzelf bedriegt. Van den Broeck: “Wie zich bewust is van zijn sterktes en zwaktes, en controle heeft over het gebruik van zijn machtsmiddelen, kan de integriteitgrens van beïnvloeding trekken.” U moet als leider de integriteit hebben om te beseffen dat u in een aantal zaken erg sterk bent en...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.