Expertise Opleiding: Veerle Eeckhout onderzoekt de evaluatie van opleiding. “Ik heb ervaren dat men sommige zaken liever niet meet”

HR Square 61
Meten is weten. Kan en mag ook HR prat gaan op dat principe? “Meetbaarheid is een zeer moeilijk punt binnen HR. Iedereen is intussen overtuigd van de meerwaarde van menselijk kapitaal op zich. De vraag is of HR de juiste dingen doet met dat menselijk kapitaal. Men moet dus nagaan of de HR-processen binnen een organisatie voldoende doeltreffend zijn”, verklaarde professor Luc Sels (KU Leuven) al. Veerle Eeckhout citeert Sels in haar eindwerk ‘Effectevaluatie van opleidingsinspanningen binnen een arbeidsorganisatie’, waarmee ze de ADMB Award voor studenten won. Eeckhout behaalde met de proef het diploma van bachelor in het Sociaal Werk, richting Personeelswerk. Promotor is Filip Watteeuw, lector Kennismanagement, Arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen aan de Arteveldehogeschool te Gent. Eeckhout vat haar werk als volgt samen: “HR-medewerkers worden soms smalend de filosofen van een organisatie genoemd. Ze kunnen zelden meetbare resultaten voorleggen. Je kan iemand bijvoorbeeld wel een training in klantvriendelijkheid geven, maar...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.