Expertise: Sociale inspectie. Inspecteurs mogen altijd binnenvallen

HR Square 54
Sinds 7 augustus 2006 mogen de sociale-inspectiediensten een actieve bedrijfszoeking uitvoeren. De Progammawet van 20 juli 2006 heeft de bevoegdheden van deze inspectiediensten drastisch uitgebreid. De sociale inspecteurs mogen dag en nacht de onderneming betreden en zelf op zoek gaan naar informatiedragers met sociale en andere gegevens die men wettelijk verplicht moet bijhouden. De inspecteurs hebben wel de instructie gekregen de werkgever in principe eerst te vragen om bepaalde informatiedragers voor te leggen. Alleen als dat geweigerd wordt, moeten ze zelf zoeken. De wet verplicht de inspecteurs echter niet om de informatie eerst beleefd te vragen. Bedrijfszoeking mag dus altijd. De sociale-inspectiediensten controleren of de wetten nageleefd worden op het gebied van arbeidshygiëne en -geneeskunde, arbeidsbescherming, arbeidsbetrekkingen en -reglementeringen, arbeidsveiligheid, sociale zekerheid en sociale bijstand. Dat brede spectrum zit verspreid over drie federale overheidsdiensten (FOD’s): de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, de FOD Sociale Zekerheid en Openbare Instellingen van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.