Expertise Werkplek: Camera’s op de werkvloer. Wie mag zijn werknemers filmen?

HR Square 55
Begin april onthulde het Duitse weekblad Stern hoe nauwgezet warenhuisketen Lidl zijn personeel in het oog hield. In de Duitse winkels werden zowat alle bewegingen en contacten van het personeel gefilmd met bewakingscamera’s of nagegaan door privédetectives. Het Landeszentrum für Datenschutz protesteerde ook al tegen het in beeld brengen van klanten. Zelfs de codes van betaalkaarten zouden zichtbaar geweest zijn. Om de storm van kritiek te doen luwen, heeft Lidl in de Duitse kranten alvast paginagrote excuses aangeboden aan personeel en klanten. Tevens krijgen de werknemers een eenmalige premie van 300 euro als dank voor trouw in barre tijden. Dat wil nog niet zeggen dat Lidl alle camera’s zal wegnemen. De supermarkt verwijst naar de strijd tegen diefstal. De vraag rijst nu wanneer het inzetten van bewakingscamera’s gepast is en waar de wettelijke grenzen liggen. Wij maken de oefening voor België. Wanneer mogen camera’s? De Wet van 8 december 1992...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.