Expertise Werkplek: Camera’s op de werkvloer. Wie mag zijn werknemers filmen?

HR Square 55
Begin april onthulde het Duitse weekblad Stern hoe nauwgezet warenhuisketen Lidl zijn personeel in het oog hield. In de Duitse winkels werden zowat alle bewegingen en contacten van het personeel gefilmd met bewakingscamera’s of nagegaan door privédetectives. Het Landeszentrum für Datenschutz protesteerde ook al tegen het in beeld brengen van klanten. Zelfs de codes van betaalkaarten zouden zichtbaar geweest zijn. Om de storm van kritiek te doen luwen, heeft Lidl in de Duitse kranten alvast paginagrote excuses aangeboden aan personeel en klanten. Tevens krijgen de werknemers een eenmalige premie van 300 euro als dank voor trouw in barre tijden. Dat wil nog niet zeggen dat Lidl alle camera’s zal wegnemen. De supermarkt verwijst naar de strijd tegen diefstal. De vraag rijst nu wanneer het inzetten van bewakingscamera’s gepast is en waar de wettelijke grenzen liggen. Wij maken de oefening voor België. Wanneer mogen camera’s? De Wet van 8 december 1992...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.