Extra editie HRM in kmo’s: Kmo’s rekruteren anders

HR Square 56
Onderzoek toont aan dat kmo’s en grote ondernemingen licht verschillend te werk gaan om knelpuntberoepen in te vullen. Dat komt in de eerste plaats omdat grote bedrijven eenvoudigweg meer mogelijkheden hebben. “In 2000 stelden we vast dat een aantal kmo’s werkte aan de kwaliteit van de arbeid of extra’s ging aanbieden om kandidaten te overtuigen. De grote ondernemingen investeerden meer in arbeidsmarktcommunicatie of imagocampagnes. Die tendens geldt nog steeds,” aldus Hiva-onderzoekster Miet Lamberts. Haar collega Peter De Cuyper vult aan: “Grote ondernemingen kunnen ook makkelijker hun selectievoorwaarden wat verlagen om een grotere groep aan te spreken en op die manier meer kandidaten te vinden. Ze compenseren dat nadien met interne opleiding. Voor kmo’s is dat moeilijker te organiseren.” Vandaar dat kmo’s sterk gebaat kunnen zijn bij samenwerking met andere actoren op de arbeidsmarkt, zoals uitzendkantoren, sectorinitiatieven, scholen, andere bedrijven en de VDAB. Het voorbeeld van de luchthaven van Zaventem illustreert...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.